Głównie używam łopatek do częstego redukowania biegów.
Obawiałem się, że tłumaczenie z japońskiego na angielski mogło stracić trochę sensu
Informacje, które Państwo przekazali, były bardzo pomocne i myślę, że już rozumiem, ale chcę się tylko upewnić. W swoim pierwszym poście zamieścili Państwo link do wątku na innym forum. Kiedy wszedłem w ten link, zobaczyłem, że pierwszy post zawierał instrukcje dotyczące odpowietrzania hamulców, chociaż nie było napisane, skąd pochodzą instrukcje. Na początku nie zauważyłem, że to Pan napisał post zawierający instrukcje. Z Państwa późniejszej odpowiedzi na tym forum zrozumiałem, że instrukcje w drugim wątku są tłumaczeniem, które Pan wykonał z języka japońskiego na angielski jakiegoś dokumentu, który Pan posiada, co zakładam, że jest dokumentem Hondy.Instrukcje Honda TechInfo są w języku angielskim. Subskrypcja i znalezienie dokumentów jest stosunkowo niedrogie. Niestety, nie jest to tak jasne/zdefiniowane jak odpowiednik Toyoty, do którego jestem przyzwyczajony...
EDIT - Pobralem dokument w 2018 roku. Może zaktualizowali go już dla jasności.....
UŻYWAJ HAMULCÓW, DUŻO TANIEJ WYMIENIĆ NIŻ SPRZĘGŁO, ITD, !Po przejechaniu 40 000 mil moim '18 PHEV, otrzymałem alert A17 Maintenance Minder.
A17 dotyczy wymiany oleju, rotacji opon i wymiany płynu hamulcowego.
Zabrałem ją do mojego zaufanego mechanika i zrobili wymianę oleju i rotację opon, ale pominęli płyn hamulcowy.
Kiedy zapytałem, dlaczego pominęli wymianę płynu hamulcowego, powiedzieli, że płyn został przetestowany i nie stwierdzono w nim wody ani zanieczyszczeń.
Powiedzieli, że płyn jest bardziej niż wystarczająco nowy, że wytrzyma jeszcze rok lub dwa.
Klocki hamulcowe były w 90% (jak nowe) i nie było potrzeby regulacji.
Zresetowali MM i pojechałem.
Być może płyn hamulcowy nie wymagał wymiany z powodu braku hamulców, których używam?
Używam głównie łopatek do częstego redukowania biegów.
Możesz trzymać się forów ICE. Twoja wiedza o ich systemach nie przekłada się dobrze na PHEV i BEV.UŻYWAJ HAMULCÓW, DUŻO TANIEJ WYMIENIĆ NIŻ SPRZĘGŁO, ITD., !
Myślę, że masz na myśli "higroskopijny" (z "g").Przypomnienie o płynie hamulcowym jest oparte na czasie (nie na milach), wyłącza się po 3 latach, wynika to z faktu, że płyn hamulcowy jest higroskopijny (pochłania wodę), gdy zawartość wody jest wystarczająco wysoka z powodu tarcia podczas hamowania, może się zagotować, powodując uszkodzenie węży/części, a także wpływając na hamowanie.
To powiedziawszy, zbiornik płynu hamulcowego jest dobrze uszczelniony, a nowoczesne systemy są dobrze wykonane, to, czy musisz wymienić płyn hamulcowy, zależy od twojego stylu jazdy/środowiska. Suche klimaty najprawdopodobniej będą w porządku po 3, a nawet 6 latach (Kalifornia). Wilgotne środowiska mogą wymagać wcześniejszej wymiany (Floryda).
Niezależnie od tego, co "myślisz", zabierz to do warsztatu, aby zostało przetestowane, lub kup zestaw taki jak ten (kosztuje cię około 1,50 $ za test).
Dla mnie, w Kalifornii, po 3 latach test wypadł na ~30 (wymiana odbywa się przy 200 lub więcej).
View attachment 1397
Cześć. Mam 21 pilot black edition. Mam 40 tys. mil. Mam powiadomienie o przeglądzie A17.Po przejechaniu 40 000 mil na moim '18 PHEV, otrzymałem powiadomienie A17 Maintenance Minder.
A17 dotyczy wymiany oleju, rotacji opon i wymiany płynu hamulcowego.
Zabrałem ją do mojego zaufanego mechanika i zrobili wymianę oleju i rotację opon, ale pominęli płyn hamulcowy.
Kiedy zapytałem, dlaczego pominęli wymianę płynu hamulcowego, powiedzieli, że płyn został przetestowany i nie stwierdzono w nim wody ani zanieczyszczeń.
Powiedzieli, że płyn jest bardziej niż wystarczająco nowy i wystarczy na kolejny rok lub dwa.
Klocki hamulcowe były w 90% (jak nowe) i nie było potrzeby regulacji.
Zresetowali MM i pojechałem.
Być może płyn hamulcowy nie wymagał wymiany ze względu na brak hamulców, których używam honda civic a17 service cost?
Używam głównie łopatek do częstego redukowania biegów.
Dla pojazdu ICE polecam to.Cześć. Mam 21 pilot black edition. Mam 40 tys. mil. Mam alert konserwacyjny A17.
Czy naprawdę muszę wymienić płyn hamulcowy??? Jeśli tak, czy ktoś ma film lub instrukcje na ten temat??? Zakładam, że po prostu opróżnię zbiornik, a następnie odpowietrzę wszystkie 4 zaciski... (wydaje się trochę wcześnie, żeby to robić)... po prostu szukam informacji
Nadal wymieniłbym płyn hamulcowy, jeśli testy wykażą znaczną wilgotność (wody) w płynie.Dla pojazdu ICE polecam to.
Pamiętaj, że PHEV i EV nie używają hamulców tak często jak pojazdy ICE, stąd niższe koszty eksploatacji dla właścicieli PHEV i EV.
$24.Nadal wymieniłbym płyn hamulcowy, jeśli testy wykażą znaczną wilgotność (wody) w płynie.
Dzięki. Większość z nich jest trudna do odczytania. Dodałem ten do mojego koszyka Amazon, aby zamówić go po zamknięciu mojej obecnej karty kredytowej w ten weekend.
ten jest bardzo prosty, zanurzyć w płynie, wybrać DOT3-4 lub DOT5 i wyświetla wynik. Nasz Civic z 2016 roku z przebiegiem 60 tys. km przeszedł test pomyślnie, ale wkrótce zostanie wymieniony, nasz Clarity po 3 latach ma bardzo niską wilgotność. Mieszkamy na wybrzeżu Oregonu, prawie 80" deszczu rocznie, więc wnioskuję, że Honda ma dobrze uszczelnione układy hamulcowe, ale chce, żebyś często wymieniał płyn na wszelki wypadek...Dzięki. Większość z nich jest trudna do odczytania. Dodałem ten do koszyka Amazon, aby zamówić go po zamknięciu mojej obecnej karty kredytowej w ten weekend.
...ich wynik końcowy jest za mały.ten jest bardzo prosty, zanurzyć w płynie, wybrać DOT3-4 lub DOT5 i wyświetla wynik. Nasz Civic z 2016 roku przy 60 tys. km wypadł dobrze, ale wkrótce zostanie zmieniony, nasz Clarity po 3 latach ma bardzo niską wilgotność. Mieszkamy na wybrzeżu Oregonu, prawie 80" deszczu rocznie, więc wnioskuję, że Honda ma dobrze uszczelnione układy hamulcowe, ale chce, żebyś często wymieniał płyn na wszelki wypadek...