"Invalid User" problem with HondaLink app - 2018 Honda Clarity Forum
 
Thread Tools
post #1 of 6 (permalink) Old 02-23-2020, 11:03 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: Washington State
Posts: 22
"Invalid User" problem with HondaLink app

Now that I actually have the car, I am going through the "initial setup" stuff. Part of that is installing the app and get it set up with the car.


I created a HondaLink account and password, downloaded and installed the app on my iPhone. Went through the VIN setup etc and got as far as sending the security code to the car. I was able to type in the code on the app that I got from the car and asked to create a PIN. After doing that, the app told me "Invalid User".


Signing into the account on the web site using the computer shows that the car is associated with the account but is grayed out and cannot be selected.


Has anyone ran into issue like this and got it working?


Thank you in advance.
N21HV is offline  
post #2 of 6 (permalink) Old 02-24-2020, 11:48 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2019
Location: Mississippi
Posts: 178
Quote:
Originally Posted by N21HV View Post
Has anyone ran into issue like this and got it working?
The first time I tried to set it up - at the dealership on the day I picked-up the car - we had that problem. I think we eventually rebooted the system for a "factory reset". I recall that I needed to reboot my phone several times, as well... It was 6 months ago, though, and I so rarely use the app (this area has nearly no ATT signal, Honda's system-of-choice) that I've kind of dismissed it from my mind...
Kerbe is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 02-25-2020, 10:02 AM
Super Moderator
 
4sallypat's Avatar
 
Join Date: Jan 2019
Location: Southern California
Posts: 313
Garage
Quote:
Originally Posted by Kerbe View Post
The first time I tried to set it up - at the dealership on the day I picked-up the car - we had that problem. I think we eventually rebooted the system for a "factory reset". I recall that I needed to reboot my phone several times, as well... It was 6 months ago, though, and I so rarely use the app (this area has nearly no ATT signal, Honda's system-of-choice) that I've kind of dismissed it from my mind...
Wow, where do you live that makes ATT signal not available ???

I would be a bit peeved if I had the app features and could not use it.
4sallypat is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 02-29-2020, 01:16 AM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2019
Location: Mississippi
Posts: 178
Quote:
Originally Posted by 4sallypat View Post
Wow, where do you live that makes ATT signal not available ???

I would be a bit peeved if I had the app features and could not use it.
I live in the deep south - there are parts of my state that have NO cellular coverage. I've driven through parts of several states - including PA and NY - that have no ATT signal.
Kerbe is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 03-09-2020, 09:20 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: Washington State
Posts: 22
It took me a while but finally, this issue got resolved. It appears that I was supposed to wait until someone at the dealership or Honda corporate to push some buttons.


In my excitement in getting the car, I installed the app and tried to set up the link. It let me go through most of the setup process including specifying the VIN number, receiving message and security code in the car, and setting up the PIN. Except that once it gets to the point where I activate the remote features, no matter how I sign in, it showed that I was an invalid user.


A few weeks later, I received a funny looking e-mail from Honda saying "Welcome to HondaLink". The e-mail body looked blank but after a little creative hacking, found an invisible link to a web site where it had me sign into my Honda Link account. That took me another few steps until where it asked me for the PIN. Figuring I already set up the PIN, I tried it and it was rejected no matter how many times I tried. I got the same result on my app as well.


Then it occurred to me that someone must have reset something in the back end so I decided to sign out on the phone and sign back in. This time, it took me back to adding the car screen with my VIN already loaded. It took me down the PIN setup path again. This time, instead of telling me "Invalid User" it just sat there with the PIN entry. Hitting DONE again produced a new message that said "Processing previous activation or deactivation. Please try in a few minutes." That was Friday. Tried it again on Saturday a few times during the day and had the same effect. Then it occurred to me that someone must hit a button again somewhere. So, that takes me to this morning. Someone must have it a button. The activation and enrollment finally worked.


The app shows the charge state for the car, and option to turn on remote heating.



So, for the new owners. Don't try to activate the app until you get an e-mail from Honda. It seems like it's a manual process on the back end.
N21HV is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 03-09-2020, 10:22 PM
Senior Member
 
Join Date: May 2019
Location: Atlanta, GA
Posts: 237
Quote:
Originally Posted by N21HV View Post
So, for the new owners. Don't try to activate the app until you get an e-mail from Honda. It seems like it's a manual process on the back end.
Or call HondaLink support. I have never had to call them as mine has worked pretty much flawlessly from day one since I got my Clarity last April. But people who have called HondaLink support say they can normally fix whatever it is, although like with any phone support the experience can be frustrating depending on who you talk to and what the particular root cause problem is. But if it's just resetting an account they can usually handle that fairly quickly in most cases. Although some people are unlucky and problems take longer to fix and require multiple calls.

To be more specific when I say my HondaLink has worked flawlessly, I mean for what I mainly use it for which is charge scheduling, which is just about every day, and remote climate which I use maybe a few times per week. I have a time of use rate from 11:00pm to 7:00am so I schedule my charging during that time based on my estimated driving for the next day, as I don't like to charge to full if I don't need to. Now that's a big topic of debate and whenever I make that statement invariably someone will pop in and lecture that 100% is not full as there is a buffer above that, which I know, but the topic is not that simple and anyway is OT from the current discussion. I will just say that personally I don't charge to full unless I need to, and I bring it up here only to make the point that unlike probably most people I use scheduled charging almost every single day and it is extremely rare when it won't connect, in those rare cases I can usually try again a half hour or so later and it's fine.


Now when I first got the car there were some parts of HondaLink that did not work for me, but they were features that I didn't really plan to use but was just curious and wanted to try them. Send destination to map is one, but after hearing how it works it's a joke, a very poorly implemented feature even when it is working, and I use Google Maps anyway so no real loss.

And although I can almost always initiate Turn On Climate with no problem, I could never get scheduled climate to work, it would not allow me to enable it (I forget what the error message was). I didn't call HondaLink support because it was a feature I don't really need since my car is in an attached garage and I live in Atlanta which does not have extreme weather. But out if curiosity I just wanted to try it, so every time they had a new update for HondaLink I would try scheduled climate, but still could not enable it. Finally I don't know maybe last September or something there was an update, I tried scheduled climate and for the first time it worked. Curiosity satisfied, I haven't used it since. I am just bringing it up to point out that the different features work differently and it's not uncommon for some people to have a problem with certain features whereas other features work fine for them. If nothing works however then it's usually an account problem.
2002 is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Related Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hondalink app shows no services Vinoh Honda Clarity Plug-In Hybrid 22 12-13-2019 11:25 AM
Honda Clarity Hondalink App Tronron 2018+ Honda Clarity General Discussion 3 04-25-2019 12:05 AM
HondaLink App raymondleeus Honda Clarity Plug-In Hybrid 0 09-19-2018 04:16 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome